Wat zijn jouw Groene Voornemens?

Wat zijn jouw Groene Voornemens?


Een groen, gezond en gelukkig 2024, wie wil dat nou niet?! En daarom maakten wij een lijstje met 7 groene voornemens waarmee je het hele gezin uitdaagt duurzamer te leven én geld te besparen. Win-win, voor jou en de planeet.

Goede voornemens volhouden is niet altijd makkelijk. Vaak zijn we er na een maand al klaar mee. Het helpt wanneer je het hele gezin - of je vriendengroep - erbij betrekt en zet er een beloning tegenover wanneer jullie de voornemens het hele jaar hebben volgehouden.

#1 Bespaar energie én geld

Energie besparen is ook in 2024 een hot topic. Waar we voorheen de thermosstaat zonder gêne op 25 graden zetten, denken we nu wel twee keer na. Een goede trui, wollen sokken en een warmtekussen doen wonderen voor de gasrekening én de planeet. Zie het als een uitdaging om onder die 1200 kuub per jaar te blijven. Tegenwoordig hebben veel energieleveranciers een app waarin je je verbruik kunt bijhouden. Zo houd je honderden euro’s per jaar over! Extra tip: hang dikke gordijnen voor de ramen en voordeur. Kleine investering, groots effect.

#2 HANG EEN DOUCHETIMER OP

Niets zo ontspannend als een lange douchesessie, maar daarmee gaan wel heel wat liters drinkwater verloren. Natuurlijk, soms heeft een mens het even nodig, maar op al die andere momenten is een snelle douche voldoende om je fris te voelen. Hang daarom een douchetimer op, zodat alle gezinsleden zien hoelang ze nog hebben om hun favoriete Marcel’s Green Soap showergel af te spoelen. Lees hier andere tips om water te besparen thuis.  

Hoe langer je deze groene voornemens volhoudt, hoe meer ze onderdeel worden van je dagelijkse routine, waardoor er geen weg meer terug is. En daar is de planeet je dan weer heel dankbaar voor! 

#3 MAAK VAN HERGEBRUIKEN JE HOBBY

Wist je dat we per persoon dagelijks 7 verpakkingen opentrekken? Niet zo gek dat 20% van ons totale afval uit verpakkingen bestaat. Tegelijkertijd zorgen die verpakkingen wel voor minder voedselverspilling, dus we kunnen ook niet zonder. Een goed voornemen voor 2024: probeer wat bewuster om te gaan met verpakkingen: 
  • Gebruik navulverpakkingen 
  • Pak geen plastic zakjes wanneer je je fruit & groente in de supermarkt koopt. Gebruik liever een herbruikbaar zakje;
  • Gebruik een herbruikbare waterfles en koffie-to-go-beker;
  • Neem je eigen tas mee naar de supermarkt. 

Ook belangrijk: geef plastic verpakkingen de kans op een tweede leven door ze bij het plastic afval te gooien.

#4 SHOP MINDER, LEEF MEER

Liep de postbezorger de voordeur bij jou plat in 2023? Dan is het een goed voornemen om in 2024 wat te consuminderen: koop alleen wat je echt nodig hebt, kies voor duurzame producten en shop zoveel mogelijk tweedehands en/of lokaal. 
Extra tip: spek je eigen portemonnee door spullen te verkopen die je zelf niet meer gebruikt. 

#5 MINDER MICROPLASTICS

Microplastics hebben een negatief effect op het milieu en onze gezondheid. Kies daarom in 2024 voor microplasticvrije producten. Gelukkig worden deze steeds vaker aangeboden in de supermarkten en drogisterijen. Pssst… wist je dat alle producten van Marcel’s Green Soap microplasticvrij zijn?

#6 KIES VOOR EEN GROENE BANK 

Niet alleen het huishouden, ook je boekhouding kan groener! Kies voor een bank en verzekeraar die het goede voorhebben met mens en milieu. Check hier de beleidsscores van verschillende banken en verzekeraars.

#7 PAK WAT VAKER DE FIETS! 

Of je nu een elektrische auto hebt of in een dieseltje rijdt - de fiets is altijd een groenere keuze! Laat de auto staan voor korte ritjes en geniet vaker van een fietstochtje. Echt, de buitenlucht maakt gelukkig!


Wij wensen je een gelukkig, gezond en groen 2024!

Back to overview

Shop related products